onsdag den 18. april 2012

Dansk ungdomslitteratur vs. amerikansk young adult fiction

Vores besøg og oplæg på Illinois State University blev begyndelsen på en række fascinerende diskussioner og samtaler, som vi her vil løfte en flig af sløret for.
Det var uhyre interessant at diskutere de aktuelle tendenser i dansk ungdomslitteratur (herefter UL) og amerikansk young adult fiction (herefter YA). Vi var forundrede over og betagede af amerikanernes åbenhed og velvilje til at diskutere den amerikanske YA, som de beskrev som værende litteratur, der har en bestemt målgruppe, der forventer, at litteraturen er skåret over en bestemt skabelon på samme måde som fx serielitteratur, lægeromaner og populærlitteratur er det. Roberta Trites illustrerede dette på fantastisk vis med følgende eksempel: ”We are used to the sugar coated endings and we can not accept literature that dosn’t have that. One of my students cried for six hours when she realized that the ending of ”Hunger games” wasn’t what she thought it would be.” Dette må betyde, at forfatterne af amerikansk YA har meget trange kår, hvis de ønsker at afvige skabelonen, fordi der ikke er et marked for anden litteratur end den markedet dikterer.

Vi forestod på Roberta Trites, at det er en del af den amerikanske kultur, at der altid er en løsning på problemerne, og at der ligger en moralsk forpligtelse i at skrive litteratur for unge. En forpligtelse som bl.a. betyder, at man ikke skriver om teenage-graviditeter, der har et lykkeligt ”outcome” eller om hovedløse unge, der nyder at være på stoffer. Nøjagtig lige så lidt som man skriver om kvinder, der nyder sex og oven i købet får orgasme. Derfor var Roberta Trites ved at boble over af glæde og iver, da vi fortalte, at en dansk forfatter har skrevet om netop dette, og vi kunne lykkelige meddele hende, at vi har tænkt os, at arbejde med denne bog i specialet. Bogen vi refererer til er ”Dømt til frihed” af René Toft Simonsen, hvor to 15årige piger stikker af hjemmefra og oplever alt fra voldtægt og stoffer til ægte orgasmer. Elementer som i amerikansk YA enten er fuldstændig fraværende eller pakket ind.

Med alt dette og meget mere i tankerne ser vi frem til endnu en berigende dag i morgen, hvor vi skal overvære undervisning, dele spørgeskemaer ud og holde oplæg for de studerende på afdelingen for ”Curriculum and Instruction”.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar